Om spekemat

På norske bord i tusen år

Det er ikke mye norsk mat som har så lange tradisjoner som spekemat. I mer enn tusen år har spekematen vært et fast og kjærkomment innslag på norske matbord. Opprinnelsen var mangelen på muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden ble kjøttet saltet eller røkt og deretter hengt til tørk på stabburet. Navnet har også en enkel forklaring som kanskje ikke så mange vet om. Å speke betyr rett og slett å tørke.


En norsk kjendis

Italienerne har pasta. Frankrike har sine oster. Spør du folk fra andre land hva som kjennetegner god norsk mat, er det nok stor sannsynlighet for at spekematen blir nevnt. Den mest tradisjonelle spekematen er vel spekeskinka og fenalåret. I de gamle eventyrene var disse to kjendisene en
like naturlig del av fortellingene som nisser, troll, reveenker og driftige helter med sjumilsstøvler!

Lettvint og godt

Det er ikke bare den gode smaken som har gjort spekematen så populær. Maten tar liten plass, den kan oppbevares lenge - og ikke minst - den er enkel å servere. Spekemat kan brukes ved alle anledninger og til alle måltider – den kan serveres alene eller sammen med andre retter. Enten du ønsker å servere den tradisjonelt, eller i spennende nye varianter, er spekemat lettvint og godt, og likt av alle som setter pris på god norsk mat.


Kunnskap sikrer et vellykket måltid

I dag er fremstilling av spekemat et fagmessig håndverk, basert på flere år med erfaring og kunnskap. Moderne produksjonsmetoder lar oss kontrollere alle deler av prosessen - grad av røyking, temperatur og tilførsel av fuktighet. På denne måten blir vi garantert et godt resultat, og kan tilby spekemat av meget høy kvalitet. Har du lyst til å vite mer om hvordan du kan servere tradisjonsrik norsk spekemat til dine gjester, gå inn på våre oppskriftssider og finn gode tips og mye god mat!

Finn din rett

Søk og finn oppskrifter ut i fra det du har, det du liker eller det du er nysgjerrig på