spekemat og mathelse

Trygg mat og total kvalitet

I Grilstadgruppen har vi alltid vært opptatt av at alle våre produkter skal ha topp kvalitet. I 1992 fant vi tiden moden for å utvide kvalitetsbegrepet til å ikke bare omfatte våre produkter, men også alle våre arbeidsoppgaver og våre holdninger. I dag er vårt kvalitetssystem blitt et levende bedriftssystem som er i stadig endring, og en del av vår hverdag. Vi kaller det total kvalitet.

Kvalitetssystemet vårt bygger på kravene i NS-ISO-9001:2000, BRC utgave 4, forskrift om Helse, miljø og sikkerhetsarbeid satt i system, og offentlige bestemmelser for produksjon, frembud m.v. av næringsmidler.

Ansvaret for oppbygging, innføring, vedlikehold og forbedring av kvalitetssystemet ligger hos ledelsen. Arbeidet med utformingen og dokumentasjonen av systemet er utført av medarbeiderne. Dette sikrer forståelsen av, og ikke minst lojaliteten til kvalitetssystemet. Slik blir det lettere å kontinuerlig forbedre den totale kvaliteten ved bedriften.

Mathelse:
- alle våre produkter deklareres i henhold til krav i norsk lov
- alle våre produkter er fri for laktose og gluten
- noen av våre produkter inneholder soya, selleri og/eller sennep: Grilstad Lammesalami, Grilstad Jubelsalami dansk type, Grilstad Orientsalami og Grilstad Pepperoni
- noen av våre produkter er uten svin: Trønderfår uten svinekjøtt, Grilstad fenalår og Stranda fenalår

Startkultur:
- startkulturen vår består av melkesyrebakterier.
- melkesyrebakterien fikk sitt navn på grunn av at den produserer melkesyre som er en kjemisk forbindelse. Denne kjemiske forbindelsen har ikke noe med melk å gjøre, men ble første gang oppdaget i syrnede melkeprodukter. Melkesyrebakterien ble også første gang isolert fra melk.
- Melkesyrebakterier er det vi kan kalle ”snille” bakterier.

Melkesyrebakteriene:
- hemmer veksten av sykdomsfremkallende bakterier
- kan gi produktene helsefremmende egenskaper
- fremmer kjøttproduktenes smak, lukt, utseende
- gjenoppretter og vedlikeholder vår tarmflora og bekjemper sykdomsfremkallende bakterier i tarmkanalen
- gir oss et bedre næringsopptak

Melkesyrebakteriene opptrer som beskyttere da de dreper eller hemmer veksten av kvalitetsforringende eller sykdomsfremkallende bakterier i matvaren

Startkulturer har, mer eller mindre bevisst, vært brukt i matlaging til alle tider.
Yoghurt, ost, salami og surdeigsbrød er eksempler på produkter hvor bakterier er nødvendig for å få ”riktig” kvalitet på det ferdige produktet. Her brukes bakteriene blant annet som startkultur.


Finn din rett

Søk og finn oppskrifter ut i fra det du har, det du liker eller det du er nysgjerrig på